És un contrasentit. L’ictus és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. És una veritable xacra per al sistema de salut públic i, en canvi, es destinen pocs diners a la investigació. Aquesta contradicció enerva els investigadors. Àngel Chamorro, cap de la unitat funcional de l’ictus de l’hospital Clínic, assegura que els diners del ministeri arriben amb comptagotes “i no serveixen ni per pagar el sou d’un any d’un tècnic de laboratori”. Chamorro entén que “és difícil avançar amb aquestes condicions” i confia que La Marató compensi aquest buit en el finançament.
Els neuròlegs reconeixen que durant dècades hi va haver una actitud negligent de les autoritats sanitàries. Llavors parlaven d’embòlies. Es considerava una afecció de gent gran contra la qual no hi havia res a fer. L’any 1996, un assaig clínic americà va demostrar l’eficàcia d’un fàrmac que es va començar a utilitzar a Europa de manera generalitzada el 2002, un cop aprovat el seu ús per l’Agència Europea del Medicament. Va ser un revulsiu. Des de llavors aquest trombolític intravenós ha salvat moltes vides. Però encara no era prou útil per als ictus més greus, els que ocasionen coàguls més grossos en artèries més grosses. Fa dos anys es va tornar a fer un salt de gegant. Es va aconseguir tractar aquests ictus més greus amb una trombectomia mecànica, un sistema de succió del tap prèvia introducció d’un catèter dins l’artèria i amb el qual s’estan recuperant entre el 50 i el 60% dels casos. Però és car i requereix molta especialització, i de moment només es pot fer en cinc hospitals de Catalunya.
El director clínic de neurociència del Germans Trias i responsable clínic del codi ictus de l’Institut Català de la Salut, Antoni Dávalos, reconeix que la malaltia ha estat “la gran oblidada durant anys”, però també admet que “ara s’està investigant molt més, tant per protegir les zones del cervell quan ha passat l’ictus com per regenerar les zones afectades ”.
LA XIFRA
5 hospitals són els únics que de moment poden tractar els ictus més greus amb una trombectomia mecànica.
Més de 17 hores de programa i 3.000 activitats extres
Plató
Des de les deu del matí fins a la una de la matinada el plató de TV3 estarà centrat en la divulgació, la sensibilització i l’entreteniment, amb la participació de persones que han patit un ictus o una lesió medul·lar, i el seguiment de les més de 3.000 activitats paral·leles que s’organitzaran a tot Catalunya per recollir fons per a La Marató. Hi haurà actuacions d’artistes i grups com ara Las Migas, Gossos, Ramon Mirabet, Paula Valls, Nek, Los Manolos, Animal i Street Squad.
1.001 línies
Aquest any, coincidint amb el 25è aniversari de La Marató, s’habilitaran 1.001 línies telefòniques per atendre a qui truqui al telèfon 905 115 050. Els donatius es faran també via internet o als caixers de CaixaBank.
Realització 360°
Per primer cop es farà una realització en 360 graus en directe. L’espectador podrà triar entre les diverses càmeres amb un codi QR. Només caldrà que apunti el seu dispositiu mòbil sobre el codi per gaudir-ne.